Mák blog | Életmód és napi ügyek
Béreljünk buszt!

Béreljünk buszt!

👤Németh Andrea 🕔2014. 08. 05

Mindig érdemes buszbérlésben gondolkodunk, ha több fős csoporttal tervezünk útrakelni és úticélunk tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető. A buszbérlésről mindenkinek az osztálykirándulások ugranak be, esetleg a céges tréningek, de rengeteg más alkalom is van, amikor célszerű lehet buszt bérelnünk.

Buszbérlés kiránduláshoz

Sokan nem gondolnak bele, de kiránduláshoz általában megéri buszt bérelni. A kilenc személyes minibuszokat normál jogosítvánnyal is elvezethetjük, így a buszbérlés díján és az üzemanyagon, parkolási díjon, esetleges útdíjakon túl más költséggel nem is kell számolnunk. Ilyenek például a Ford Transitok vagy az Opel Vivaro. Ha ugyanezt a távolságot vonattal vagy távolsági busszal tennénk meg 9 fővel, valószínűleg jóval magasabb összeg jönne ki a számítás végén.

Arról nem is beszélve, hogy a bérelt busszal otthonról indulhatunk, nincs szükség a csomagjaink többszöri pakolására, cipelésére az egyes járművek között, elegendő végcélunknál kipakolni azokat. Átszállásra sem kell időt pazarolnunk és elkerülhetjük a csatlakozó járatról való lemaradást is a tömegközlekedésben szokásos késések miatt.

A bérelt buszok természetesen klimatizáltak, tiszták és kényelmesek, ami szintén nem mondható el sajnos a megszokott tömegközlekedési eszközökről. Saját busszal utazva biztosan nem kell végigállnunk az utazást és kellemetlen utastársaink miatt sem kell aggódunk, hiszen mi magunk választjuk meg őket. Menet közben igény szerint van lehetőségünk megállni pihenőt tartani, hogy átmozgassuk magunkat, vagy elintézzük szükségleteinket, ez is felbecsülhetetlen.

Családi kirándulás

Személyautós családi kirándulásoknál gyakran előfordulnak olyan problémák, melyek buszos utazásnál fel sem merülnek. A leggyakoribb, hogy a kevésbé gyakorlott vezető nehezen követi a tapasztaltabb vezető tempóját, lemarad, esetleg eltéved. Ilyenkor rengeteg idő elmegy az egyeztetéssel, visszatalálással. Bérelt busz esetén nincs min aggódunk, senki sem veszhet el útközben. Ha sofőrt is bérelünk a busszal együtt, már menet közben teljes lehet a kikapcsolódás, hiszen szeretteinkkel mindannyian egy közös térben tartózkodunk. Menet közben kitalálhatjuk a részletes programokat, játszhatunk vagy akár énekelhetünk is.

Hány fős egy busz?

A legkisebb bérelhető buszok 9 fősek. Ezek esetében nincs szükség külön sofőrre, B kategóriás jogosítványunkkal nyugodtan vezethetjük őket. 16+1 főre is bérelhetünk buszt, ilyenkor viszont vagy D kategóriás jogosítványú utastársra, vagy sofőrre van szükségünk. Innentől már kisebb léptékben nőnek a méretek, a csoport létszáma alapján jól testreszabható, hogy milyen buszra van szükségünk.

Vannak 19+2, 20+2, 26+2, 28+2, 32+2, 45+2, 47+2, 49+2, 51+2, de akár két szintes, 70+2 fős buszt is bérelhetünk. A + jel utáni szám a sofőröket jelenti. Ez azért fontos információ, mert a buszsofőrökre igen komoly szabályok vonatkoznak biztonságunk érdekében. Így egy vezető maximum 4,5 órát vezethet egyhuzamban, utána minimum 45 percet pihennie kell, és ezt követően vezethet úja, de akkor is csak maximum ennyit. Ha kilenc főnél többel, nagy busszal indulunk útnak, mindenképpen nézzünk utána a szabályoknak, mert még két gépkocsivezetővel sem biztos, hogy megállás nélkül eljuthatunk úticélunkhoz, ezt figyelembe kell vegyük a kirándulás megtervezésekor.