Mák blog | Életmód és napi ügyek
A céglapítás ma már egyszerű és gyors

A céglapítás ma már egyszerű és gyors

👤Németh Andrea 🕔2014. 08. 05

A munkahelyek számának csökkenésével sokan elgondolkodnak saját vállalkozás létrehozásán, ami nem csak azért jó, mert nem kell másra támaszkodni, de nem is függünk másoktól – látszólag.

Cégalapítás egyszerűen és gyorsan, kevés tőkével

Az elmúlt néhány évben tömegével jöttek létre új cégek, köszönhetően annak, hogy a cégalapításnak nem sok feltétele van.

Nemrég megszűnt párom munkahelye, és mi is elgondolkodtunk, hogy vagy külföldön vállalunk munkát, vagy megpróbálkozunk saját cég alapításával. Egyrészt azért, mert így olyan munkát végezhetünk, amit szeretünk, másrészt nem szólnak bele, mit mikor csinálunk, meg lehet az önállóságunk, nem függünk másoktól. Ám ez csak a látszat.

Milyen cégformát érdemes választanunk?

Nagyon sokan meggondolatlanul alapítottak céget, gondolván, hogy majd jó lesz valamire. Csakhogy, mint az autónak, ennek is vannak évente bizonyos fenntartási költségei. Sokan évek óta csak azért nem szüntetik meg a vállalkozásukat, mert az ügyvédi költséggel együtt több százezerbe is belekerülhet.

A cégalapítás költségei azonban nem rúgnak sokra, persze függ a választott cégformától és az ügyvédi juttatástól. Köszönhetően az elektronikus ügyintézésnek, ma már nem telik napokba, hónapokba a cég bejegyzése. A cégalapítás gyorssá és olcsóvá vált, különösen például betéti társaság alapítása, ahol a betét összege akár egy forint is lehet, de kft. sem volt eget rengető összeg – már ötszázezer forint tőkével alapítható volt. Ezen azonban a törvényhozók változtattak, a törzstőke összegét megemelték hárommillió forintra, talán pont annak köszönhetően, hogy túl sok kft. jött létre, érdemi működés nélkül.

Mi is elgondolkodtunk magánvállalkozás, esetleg bt. vagy egyszemélyes kft. létrehozásán. A bt. bár olcsóbb a működési költségeket tekintve, a beltag teljes vagyonával felel, így ez kicsit elriasztott minket. A kft. vonzóbb volt, hiszen a nevében is benne van, hogy a tagok korlátolt felelősséggel tartoznak a céges ügyekért. Itt viszont az alapítási, megszüntetési költségek elgondolkodtattak.

Vállalkozzunk, de mire - szolgáltatás?

Ráadásul nem igazán találtuk meg, mivel lenne érdemes foglalkozni, milyen vállalkozás lehet ma sikeres, mert a piac igényeitől függ minden. Ha szolgáltatással foglalkozunk, meg kell találni, mi az, amire az emberek válságban is költenek. És persze a vállalkozás beindításához tőke és rengeteg idő kell. Aki jól menő céget akar felépíteni, éveket kell rászánnia, és napi 24 órát, főleg az elején, amíg nem telik hozzáértő alkalmazottakra. Ma már a bizalom nem elég, oda kell figyelni a kötelezettségek teljesítésére, nyomon kell követni a könyvelést, ellenőrizni a könyvelőt és a jogi képviselőt is.

Egyik ismerősünk megtalálta a számítását, de nem itthon. A pár már régóta tervezte a külföldi munkavállalást, és a válság beköszöntekor rászánták magukat. Nem állíthatom, hogy azóta milliomosok, de sínen van az életük. Sok helyen dolgoztak, sokszor nem a legjobb munkákat, és csak minimálbérést, de azért valljuk be, az angliai minimálbér nem kevés. Abból lehet félretenni, és ők nem is költötték feleslegesen a pénzüket. A férfi egy kertészetben helyezkedett el, és néhány év után olyan ügyfélkört alakított ki, akik ragaszkodtak az ő munkájához. Meglátta a lehetőséget, letette az állampolgári vizsgát, és angliai cégalapításba fogott, és úgy tűnik, nem fogott mellé.