Mák blog | Életmód és napi ügyek
Egy pizza bármikor jöhet

Egy pizza bármikor jöhet

👤Németh Andrea 🕔2014. 08. 05

Budapesten szinte minden nagyobb utcában van egy pizzéria, nem tudunk úgy megtenni 500 métert sem, hogy ne haladnánk el valamelyik mellett.

Honnan is ered a pizza?

Azt mindenki tudja, hogy a pizza olasz eredetű, azt már kevesebben, hogy már a római korban is készítettek pizzát. Igaz, akkor még egészen másként nézett ki, és más alapanyagokból készült, mint napjainkban. Jelenlegi formájában a Nápoly környékén a XIX. században pizzának nevezett verzió terjedt el, ez már a manapság is használt hozzávalók: paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, mozzarella, bazsalikom, stb. felhasználásával készült. A nagyvilágban a XIX. század vége felé a szegénység miatt az Egyesült Államokba kivándorló olasz családok terjesztették el.

Mindenki szereti

A pizza lényege a változatosság. Az alaptészta nagyon egyszerű, mindössze liszt, élesztő, só és víz kell bele. A megkelt és kinyújtott pizzatésztára szinte bármi rátehető, így akár húsevőknek, akár vegetáriánusoknak készítik, szinte megszámlálhatatlan variáció áll rendelkezésre. Ennyi változatból még a legfinnyásabbak is találhatnak megfelelőt maguknak, ráadásul a legtöbb pizzériában lehetőség van arra, hogy saját ízlésünknek megfelelően hozzáadjunk vagy elvegyünk összetevőket az étlapon szereplő pizzák esetében, illetve akár saját magunk is megadhatjuk, hogy mikből készüljön ételünk.

Pizza bármikor

Akár ebédre, akár vacsorára ennénk pizzát, könnyű dolgunk van. Biztosan található a közelben egy pizzéria és a rendeléstől számítva akár 10 percen belül is elénk tehetik a frissen sült, ropogós olasz finomságot. Ha nem vagyunk túl éhesek választhatunk kisebb méretűt vagy vékonyabb tésztával készültet, de akkor sincs gond, ha éppen éhenhalni készülünk: a nagyméretű pizzák biztosan csillapítják éhségünket. Ha többen összefogunk, érdemes óriás pizzát kérnünk, ezek általában nagyon kedvező árúak és a legtöbb helyen hajlandók többféle ízesítésben felesben vagy negyedelve is elkészíteni, hogy mindenki azt kapja, amit szeretne. Ha a könnyű, paradicsomos változatot választjuk, esetleg csak zöldségekkel megrakva, még diétánk miatt sem kell aggódjunk, remek alternatívája lehet egy salátának is. Így legalább meleget eszünk, így jobban érezzük főétkezésnek, mintsem diétás kosztnak. Kalóriatartalma igazán mérsékelt, mégis laktatónak érezzük és ízlelőbimbóinknak sem kell csalódniuk benne.

Akkor sem kell kétségbe essünk, ha a rendeléskor túl mohók voltunk, minden étteremben szívesen elcsomagolják nekünk a megmaradt szeleteket, így a későbbiekben akár hidegen, akár megmelegítve elfogyaszthatjuk az olasz csemegét. Ha éhesek maradtunk volna (ami nem túl valószínű), még mindig választhatunk valamit a desszertek közül.