Mák blog | Életmód és napi ügyek
Csőtörés keresés műszerekkel Székesfehérváron

Csőtörés keresés műszerekkel Székesfehérváron

👤Németh Andrea 🕔2016. 05. 24

A csőtörések sajnos nem csak a Fehérváron, hanem a kistelepüléseken egész Fejér Megyében is gyakran előfordulnak. A kialakulás gyakoriságának hátterében a vízvezeték-hálózat rendszeres karbantartása és ellenőrzése áll. Egy vízvezeték-szerelő a rendelkezésére álló készülékeivel szinte percek alatt felmérheti a csövek állapotát és javaslatot tehet a vízvezeték-rendszer korszerűsítésére, felújítására.

Ha azonban már benne ülünk nyakig a csőtöréses állapotban, nincs mit tenni: szakembert kell hívni! Nem érdemes tétlenül várni és cselekvés helyett végig nézni, ahogy egyre nagyobb és nagyobb kár keletkezik. Nem hiába szokás mondani, hogy „még csírájában kell elfojtani a bajt”. Az ilyen és ehhez hasonló problémák kizárólag odafigyeléssel, némi anyagi ráfordítással és következetességgel orvosolhatók.

Mi az a „csőtörés elhárítás” és „csőtörés keresés”?

A csőtörés elhárítás az a folyamat, melynek során a helyszínre érkező szakemberek sikeresen elhárítják a csőtörést okozó problémaforrást, és emellett elvégzik a szükséges kárfelmérő és adott esetben kárelhárító lépéseket. Több cég is kínál műszeres bemérést Székesfehérváron, az árakat figyelembe véve mi mégis a Csatornamestert ajánljuk.

Természetesen egy ilyen munkálat során az az első és legfontosabb lépés, hogy a csőtörés okát feltárják, vagyis megtalálják a csőtörést kiváltó okokat. Ezt szakmai körökben „csőtörés bemérésnek” vagy „műszeres bemérésnek” nevezik, melynek során a legmodernebb és legérzékenyebb műszereket alkalmazzák annak érdekében, hogy a csőtörést a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban elháríthassák.

Az egyik ilyen gyakran használatos műszer a csatornakamera, ami egy újdonsült, modernkori eszköz annak érdekében, hogy a baj forrását a szakemberek megkereshessék a lehető leggyorsabban, lehetőleg falbontás és rongálás nélkül.

Természetesen a csatornakamera is egy olyan speciális eszköz, amit nem csak kül-, hanem beltéri csőtörés bemérésére is alkalmas, ráadásul kis helyen elfér, gyorsan kezelhető és az a cég, aki beruház egy ilyen eszköz megvásárlásába, azt azért mondanunk sem kell, hogy egyszerű, „átlagos” állampolgár nem rejt a konyhaszekrénybe csőtörés bemérő kütyüt, ezért muszáj, hogy szakembert hívjon, ha előállt a baj.

Az interneten rengeteg csőtörés elhárítással foglalkozó céget és egyéni vállalkozót találhat, de csak annak adjon bizalmat, azt keresse, aki referenciát képes felmutatni és rendelkezik olyan szakmai tapasztalattal, hogy tudja: nála a csőtörés elhárítás jó helyen lesz!

Milyen jelei vannak a csőtörésre? Hogyan készülhet fel egy esetleges bajra?

Tény, hogy csőtörést sokszor a saját figyelmetlenségünk és gondatlanságunk idézhet elő. Ilyen például, amikor valaki véletlenül a falakon keresztül szöget üt a vízcsövekbe, ám okozhatja hideg, zord időjárás, a korrózió, valamint a vízvezeték-rendszer alkotta csőhálózat elöregedése is.

Az idő múlásával ezek az okok súlyos kimenetelű csőtöréshez vezethetnek, amelynek szemmel is jól látható jelei vannak. Ennek értelmében a vízszivárgás a csőtörés elsőszámú árulkodó jele, amikor szó szerint folyik a víz a csövekből és akár szép kis tócsákat varázsol a padlódra, de az is vízszivárgásra utaló jel, ha a falak nedvesednek és az ember azon kapja magát, hogy másfél vagy kétszeresére növekedett a vízszámlája az elmúlt hónapokban.