Mák blog | Életmód és napi ügyek
Vízvezeték szerelés Budapesten

Vízvezeték szerelés Budapesten

👤Németh Andrea 🕔2014. 08. 05

Lakásunk vízvezeték-rendszerének élettartama a minőségi alapanyagokon múlik. Ha tehát most tervezünk lakásfelújítást, fordítsunk kellő figyelmet ennek kiépítésére!

Házilag megvalósítható praktikák

Akár elromlott, akár korszerűsíteni szeretnénk otthoni berendezéseinket, jobb nem az első lelkes pillanatban nekiesni a szerelésnek. Járjunk utána, hogyan és milyen eszközökkel érdemes belevágni otthonunk felújításába!

Némi szakértelmet és kézügyességet, barkácsolási érzéket igényel ugyan, de sokan folyamodnak vízvezeték szereléshez házilag is megvalósítható módszerekkel. Az alapanyagokat jobban tesszük, ha szaküzletben vásároljuk meg, ahol az eladók szakszerű segítségnyújtással tudnak szolgálni. A nagyobb szupermarketekben sajnos a személyzetnek több részlegen is helyt kell állni, ami viszont levon szakértelmükből: többnyire csak típus és ár alapján tudnak termékeket ajánlani - kifejezetten a mi házunkba, lakásunkba illő méretű és anyagú alkatrészeket már nem biztos. Azonban nyugodtak lehetünk, hiszen Budapesten számtalan vízvezetés szereléshez szükséges termékekkel kereskedő szaküzlet működik.

Miket is kellene beszereznünk egy ilyen művelethez? Röviden csöveket és kiegészítőket. Vásárolhatunk kemény vagy lágy réz csövet (ha főleg egyenes szakaszokat szeretnénk kialakítani), vagy alubetétes többrétegű műanyagot, PVC csövet (hogyha inkább kanyarulatos a vízvezeték-rendszerünk). Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai – vizsgáljuk meg otthonunk adottságait, és vásároljunk speciálisan ahhoz kompatibilis csőelemeket. Magához az összeszereléshez jobb esetben elég lesz egy villáskulcs is. Egyéb eszközök akkor kellenek, hogyha a már meglévő vízvezeték lebontása problematikussá válik.

Ha már megvannak az alkatrészek

Ha beszereztük a megfelelő paraméterű alkotóelemeket, segítséget kérhetünk a szaküzlet eladóitól, hogy hol, milyen weboldalakon, avagy szakkönyvekben találunk korszerű megoldási javaslatokat, részletes leírást, hogy mit hogyan szereljünk össze. Ha azonban mégsem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy időközben rájövünk, mégsem vagyunk olyan ügyesek ilyen téren, egy ugyanilyen szaküzleti eladó a segítségünkre lehet vízvezeték szerelő ajánlásában.

Keressünk fel több szakembert is, kérjünk mindegyiktől árajánlatot, ha van internetes oldala, nézzük meg a referenciáit, majd akitől a legelőnyösebb ajánlatot (a legalacsonyabb árakat) kaptuk, és úgy érezzük, vele tudunk majd a legjobban együttműködni – bízzuk meg a munkával!

Teljes körű lakásfelújítás esetén jobb, ha víz-, gáz-, és fűtésszerelőt hívunk, bár ezeket a tevékenységeket a legtöbbször el tudja végezni ugyanazon szakember. Meghibásodás esetén, amíg a garancia le nem jár, díjtalanul javítják meg meghibásodott berendezéseinket, ezután pedig megbeszélt vagy fix áron – ez szolgáltatónként eltérő. Gyakori probléma még a dugulás elhárítás és a csőtörés javítása. Néhányszor persze szinte természetes, hogy előfordul velünk ilyen jellegű kellemetlenség, ám rendszeres és alapos odafigyeléssel ez is elkerülhető lenne. .

Mint az élet legtöbb területén, itt is a megelőzés, a karbantartás a fontos

Sokszor, ha valami jól működik évek óta, elégedetten nyugtázzuk, hogy minden a legnagyobb rendben van. Pedig éppen a megelőzéssel tudnánk elkerülni a komolyabb károkat. Hogy lakásunk vízrendszere a továbbiakban is kitűnően működjön – hogy elejét vegyük a csőtörésnek, és biztonságosan üzemeljen még sok-sok éven át -, néhány évente nem árt komplett vízvezeték cserére rászánni magunkat. És hogy mi történik ilyenkor, mit csinál a szerelő? Új csöveket helyez a rendszerbe, a vízvezetékek elzáró csapját cseréli ki, és helyenként szakaszelzáró csapot szerel be a hosszabb csőszakaszokba.