Mák blog | Életmód és napi ügyek
Így kötik be a mosogató gépeket Fejér Megyében

Így kötik be a mosogató gépeket Fejér Megyében

👤Németh Andrea 🕔2016. 05. 22

Mielőtt kiválasztanánk, hogy melyik székesfehérvári vízvezeték szerelőt bízzuk meg mosogatógépünk bekötésére, nézzük meg, hogyan is zajlik a mosogatógép beépítése és bekötése.

Mosogatógép választás

A mosogatógépek ma már egy modern konyha tartozékai. Több okból is. Egyrészt a mosogatás az egyik legkevésbé kedvelt munka, másrészt a víztakarékosság és a szabadidő szempontjából sem elhanyagolható. A mosogatógép kiválasztásakor gondoljuk végig, hosszútávra hány fővel számolunk a háztartásban, milyen gyakran főzünk, szabadon álló, vagy beépíthető modellt szeretnénk.

Beszerelés előtt

A mosogatógép helyének kiválasztása: Akár szabadon álló mosogatógépet választunk, akár beépíthetőt, a konyhában jól meg kell tervezni a helyét. A mosogatógép helyének a legmegfelelőbb választás a kézi mosogató és lefolyó közelében van. A beépíthető modell esetében pedig a konyhaszekrényt készítő asztalossal kell egyeztetni.

    A mosogatógép beépítése:
  • Kicsomagolás után a lábacskákkal be kell állítani a magasságot, amíg a felső lap a konyhaszekrény munkalapjának az aljához ér.
  • A gép tartozékaként kapott távtartók és csavarok segítségével a vezérlőpanelt a fiókok magasságával egy vonalba hozzuk.
  • Ezután történik a burkolathoz történő rögzítés, valamint az ajtó burkolatának felszerelése.
  • A konyhaszekrény lábazatának elhelyezése után a mosogatógép készen áll a végső beépítésre. Következhet az elektromos és vízvezeték bekötése.
  • A vízvezető tömlőn nem lehet törés, ami akadályozná a víz szabad beáramlását. A beépíthető mosogatógép üzemi nyomásának megfelelőnek kell lennie. Amennyiben a nyomás nagyobb a gyári referencia-értékeknél, nyomáscsökkentő szelepet kell felszerelni.
  • A csatornahálózatba kötésnél a víz kivezető csövének 0.5-1 méter között kell végződnie. A kivezető cső nem lehet hosszabb 3 m-nél.
  • Az elektromos hálózatba kötést bízzuk szakemberre. A mosogatógép maximum 16A áramerősséget vehet föl. Földelt dugaszolóaljzat, megfelelő aljzat szükséges a bekötéshez.

A szabadon álló mosogatógép üzembe helyezése

A beüzemelés előtt szükség lehet a víz- és szennyvíz bekötés kialakítására. Mosogatógép csapból létezik tekerőgombos és golyós. Mindegyik fajta kapható szűrős változatban is. A kombinált csaptelep egy kiállásból tesz lehetővé két bekötést. Felső részére a csaptelep hideg vize van bekötve, alulra pedig a gép.

A szennyvíz bekötése esetén a kijövő mosogatóvizet a szifon után célszerű bekötni, hogy a megkövesedett mosószer ne okozhasson dugulást a szifonban. A mosogatóknál használt búraszifon megfékezi a lefolyó vizet. A benne lévő maradékok ebben a félgömbben akadnak fenn, és nem vándorolnak tovább a csatornarendszerbe. A búraszifon tisztítását időnként célszerű elvégeznünk. A mosogatógép szennyvízbe kötéséhez készültek búraszifonok, melyekbe ki van alakítva a mosogatógép leeresztő bekötés.

Vízszerelők Fejér Megyében

Fejér Megye és Székesfehérvár kicsit különleges helyzetben van a vízvezeték-szerelő szakemberek szempontjából. A Balaton közelsége egyfajta szezonalitást okoz, sok szakember van, aki a nyári hónapokban átteszi székhelyét a Balaton környékére és ott kínál gyorsszolgálatot, csőtörés elhárítást. Persze nyilván vannak helyi cégek is, akik egész évben a környéken dolgoznak, nekik minden bizonnyal nem kedvez a nyáron megjelenő konkurencia.